KENNEL


Uppfödning av schnauzer peppar & salt.

Vår ambition är att föda upp friska och trevliga familjehundar i liten skala.


Schnauzern

Historik

Ursprungligen använde man schnauzer i södra Tyskland som stallhund för att den trivdes särskilt väl med hästar. Den var en ivrig och snabb råttfångare, vilket i folkmun gav den namnet "Rattler", råtthund. 1895 godkändes rasen som strävhårig pinscher. Namnet ändrades sedan till schnauzer. Kanske syftade man på hundens skägg (Schnauz som på tyska betyder skägg).

Användningsområde

Schnauzer är en alert familjehund som passar som bruks-, räddnings-, agilityhund, med mera. Den gillar alla aktiviteter och är därför en trevlig, aktiv allroundhund.

Hälsa

Schnauzer är en sund ras och det finns inga kända rasbundna sjukdomar. För mer information gå in på rasklubbens webbplats.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är aktiv, lekfull och rolig. Den är familjekär men kan vara avståndstagande till främlingar.

Storlek och utseende

Det är en mellanstor ras, mankhöjd är 45-50 cm och vikt är 14-20 kg. En schnauzer är kvadratiskt byggd, kompakt med karaktäristiskt tufft utseende med sin lugg och sitt skägg. Svansen bärs högt över ryggen vilket ger ett säkert uttryck. Rasen har två pälslager; en kort värmande och vattenavvisande underull och även ett strävt täckhår som håller smuts och väta borta. Färgen är svart eller peppar och salt.

Pälsvård

Pälsen behöver trimmas cirka 4 gånger per år då gammalt täckhår plockas bort och nytt hår kommer fram. Pälsen behöver kammas minst en gång per vecka. Benhår, mage och huvudet med skägg och ögonbryn är långt och behöver kammas ut så att det inte bildas tovor. Sköter man om sin hund enligt detta så slipper man att hunden fäller. Rasen anses vara skonsam mot vissa med pälsallergi.

Text hämtad från SKK

schnauzer-peppar-salt/Historik

Övrigt

Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information om rasen.

schnauzerringen.se