ÖVRIGA DJUR


Linderödsgrisarna

När Fredrik fyllde 50 år, så var det givet att han skulle få två gyltor i present. Han hade länge sagt att det skulle vara kul att ha grisar som kunde hålla efter de igenväxta markerna.

Linderödsgrisarna Yrsa och Fröja bor utomhus året runt. Yrsa är den som bonar om i hyddan. Även om vi har strött med mycket halm, drar hon in granris, vass och kvistar. Tittar vi in där på morgonen så är det inte alltid vi kan se dem för de har borrat ner sig under halmen.

Våren 2021 fick de besök av galten Sven och på sommaren fick vi våra första kultingar. Tillsammans fick de elva små supersöta kultingar :).

De lever ett härligt grisliv där de bökar omkring i jorden, svalkar sig i ån och får dagligen gos av Fredrik.

Gutefåren

Våra tre gutetackor, Märta, Greta och Lillan, flyttade hit till gården i september 2020. Sommaren 2021 fick de även tillskott av en bagge och nu har Märta fått ett lamm och Greta har fått två. Nu väntar vi på att Lillan kanske också kommer att lamma, men är osäkra på om hon är dräktig eller ej. 

Under vintern har de tillgång till stall där de kan gå ut och in som de själva vill men trivs bäst utomhus. I ur och skur ser vi dem ligga ute i gräset.

Sen när det blir vår flyttar vi ut dem till en av sommarhagarna där vi har ett mobilt fårhus.

Hönsen

Vi har en liten flock på ca 40 höns inklusive tuppar och kycklingar. Raserna är Hedemora, Creme Legbar, Sumatra, Bovan, Skånsk blommehöna och några blandraser.

De olika raserna har olika färger på äggen. Hedemora ljusbeige, Creme Legbar ljusturkosa, Sumatra ljusgula och Bovan bruna.

Hönsen bor i ett tunnelväxthus med en stor voljär utanför.