ÖVRIGA DJUR


Linderödsgrisarna

När Fredrik fyllde 50 år, så var det givet att han skulle få två gyltor i present. Han hade länge sagt att det skulle vara kul att ha grisar som kunde hålla efter de igenväxta markerna.

Linderödsgrisarna Yrsa och Fröja bor utomhus året runt. Yrsa är den som bonar om i hyddan. Även om vi har strött med mycket halm, drar hon in granris, vass och kvistar. Tittar vi in där på morgonen så är det inte alltid vi kan se dem för de har borrat ner sig under halmen.

De lever ett härligt grisliv där de bökar omkring i jorden, svalkar sig i ån och får dagligen gos av Fredrik.

Gutefåren

Våra tre gutetackor flyttade hit till gården i september 2020 och väntar fortfarande på att vi ska hitta på lämpliga namn till dem :). 

Under vintern har de tillång till stall där de kan gå ut och in som de själva vill men trivs bäst utomhus. I ur och skur ser vi dem ligga ute i gräset.

Sen när det blir vår flyttar vi ut dem till en av sommarhagarna där vi har ett mobilt fårhus.

Hönsen

Vi har en liten flock på ca 20 höns inklusive tupp. Raserna är Hedemora, Creme Legbar, Sumatra, Bovan och några blandraser.

De olika raserna har olika färger på äggen. Hedemora ljusbeige, Creme Legbar ljusturkosa, Sumatra ljusgula och Bovan bruna.

På vintern bor hönsen i vårt växthus där de även kan gå ut i en stor voljär. Så fort det blir bra väder flyttar vi dem till ett mobilt hönshus som står i voljären och sen flyttar vi voljär och hönshus ungefär varannan dag så de får nytt färskt gräs hela tiden. Under tiden de går på gräs är äggulan apelsinfärgad.